Zavirite unutar Rokovačkih zidina

Rokovci su selo nadomak Vinkovaca, smješteno na desnoj obali Bosuta i to južno od grada. Malotko ikad pozorno promatra ravnice oko sebe putujući prema tom selu, jer je malotko, osim povjesničara, arheologa i drugih ljudi iz slične struke, primjetio da se s desne strane ceste, u daljini, nazire ” nekakva” ruševina.  Donedavno ni ja nisam znala o čemu se radi pa sam upitala lokalno stanovništvo da mi kažu o čemu je riječ…

 U čemu je posebnost Rokovačkih zidina ?

Saznala sam da je riječ građevini imena Rokovačke zidine. Nekada dobro vidljiv luk portala, danas se jedva vidi, jer mu malo nedostaje da se uruši. I to je razlika u odnosu na ostale kulturne spomenike u Hrvatskoj, što za ovaj nitko ne mari. I doći do njega je prava ”egzibicija”. Prvo, kada krenete s glavne ceste dobar dio puta morate ići po tzv.leniji (poljskom putu). I kada konačno dođete do građevine, onda vidite da je ona na povišenom dijelu ravnice, sva ”obrasla” u šikari i gustom grmlju. A i trnju, bome. Malotko je dosad bio”lud” (uključujući i mene) da se penje na taj povišeni dio ravnice gdje se zidine nalaze, provlače kroz trnje i gusto grmlje, da bi vam dočarao bar djelić ”atmosfere” iznutra. Stoga se nadam da će uskoro netko od vlasti reagirati  jer bi zaista bilo šteta dopustiti da se kompletno do kraja uništi jedan lijepi ”prikaz života” iz 13.st. Jer vrijeme istječe…

Pogled ''izvana''

Pogled ”izvana”

Malo je poznato da…

 …je područje oko Rokovačkih zidina pripadalo je posjedu Poljana s istoimenim središnjim naseljem.

Početkom 15.st.spominju se kao vlasnici Poljane obitelji Korocskih i Bakonjskih. Vlasnici Poljane postaju 1480. Franjo Zaj i njegova žena Dorotea, iz kuće Gorjanskih. Na tom posjedu blizu sela Prečka, gdje je bio prijelaz preko Bosuta, sagradio je Franjo Korocski 1415.franjevački samostan. Crkva koja se nalazila južnije od samostana bila je bliže tadašnjim Rokovcima, jer je samostanska crkva morala biti podalje od gospodarskog samostanskog kompleksa.

Današnja ruševina Rokovačkih zidina ostatak je nekada monumentalne, jednobrodne crkve s polukružnom apsidom koja je bila posvećena sv.Roku. Crkva je građena u dekadentom romaničkom stilu s tragovima pregradnje u vrijeme kasne gotike. Tako se njena prvobitna gradnja može smjestiti u 13.st., a gotičke preinake vezane su za vrijeme izgradnje samostana u 15.st.

Arheološkim obilaskom terena ustanovljen je točan položaj samostana koji je bio lociran nešto sjevernije od crkve. Oko crkve se također nalazilo groblje koje su mještani Rokovaca koristili sve do 18.st.

Pogled ''iznutra''

Pogled ”iznutra”

Želite saznati više ?

Nedavno je u Vinkovcima u sklopu Tjedna muzeja predstavljena monografija “Rokovačke zidine”, posvećena povijesnom vrjednovanju ostataka srednjovjekovnog franjevačkog samostana i crkve iz sredine 15. stoljeća kod (već spomenutih u tekstu) Rokovaca pokraj Vinkovaca, autora Anite Rapan-Papeše i Danijela Petkovića.

Monografija “Rokovačke zidine”, tiskana u nakladi vinkovačkoga Gradskog muzeja, na više od 140 stranica uz tekst sadrži i brojne fotografije, povijesne zemljovide lokaliteta,  te ju zainteresirani u istom mogu i kupiti.

Dijelovi zidina se urušavaju

Dijelovi zidina se urušavaju

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s